Försöker du också minska ditt matsvinn? Är du medveten om hur mycket mat vi slänger i Sverige idag? Följande artikel innehåller information om matsvinn och tips på hur du kan göra för att minska det du slänger.
Vad är matsvinn?
Matsvinn som i vissa sammanhang också kallas för livsmedelssvinn är livsmedel (oftast mat) som slängs i onödan. Och som hade kunnat sparas om de hade hanterats på ett annat sätt. Begreppet har varit känt länge och med jämna mellanrum dyker det upp i medier av olika slag. Det debattörerna framför handlar oftast om att vi slänger alldeles för mycket mat som hade kunnat mätta någon annan. Det är ett slöseri både med resurserna som konsumeras för att framställa maten eller livsmedlet samt ett slöseri med maten i sig.
Det är dessutom skillnad på matsvinnet som sker i separata hushåll och det matsvinn som kan uppstå på exempelvis en skola. Numera arbetar skolorna aktivt med att minska matsvinnet i sina matsalar. Men, i många hushåll återstår det mycket arbete. Varje år slängs nämligen nästan 30 kilo mat per person, vilket motsvarar kostnaden på mat till en person i en hel månad. Fast det värsta med matsvinn är egentligen inte att du spenderar pengar i onödan, även om det också är tråkigt, utan det värsta är att miljön påverkas i en omfattande utsträckning.
Tips på vad du kan göra och fundera över
Det första steget för att minska ditt eget hushålls matsvinn är att helt enkelt reflektera mer över dina inköp. Det vill säga, försök att planera dina inköp noga och köp inte mer än vad du gör av med. Det kan också vara värt att i mataffären välja bort engångsförpackningar samt att hellre köpa matvaror i lösvikt än som redan förpackade varor. Dessutom brukar exempelvis potatis i lösvikt vara billigare än potatis i färdiga påsar. Att undvika plastförpackningar kan ses som överkurs eller till och med visa sig vara svårt, fast det kan vara värt att reflektera över det ändå. Om du storhandlar istället för att handla flera gånger varje vecka är det också lättare att undvika onödiga impulsköp – du sparar tid, pengar och energi på att storhandla i matvarubutiken.
Ett annat sätt att minska sitt matsvinn är att ha koll på den mat du har hemma. Det gäller både maten i kylen, frysen och skafferiet. Genom att ha koll på vad du har i de olika förvaringsskåpen kan du undvika att du glömmer äta upp något som istället blir gammalt. En bra tumregel är att försöka ha den äldre maten längst fram, exempelvis de konserver med äldst tillverkningsdatum framför de konserverna som enligt datummärkningen ska hålla längre.
Ytterligare ett tips som har med förvaring att göra är att läsa på hur du bäst förvarar de livsmedel som du har hemma. På det sättet kan du göra allt i din makt för att maten ska hålla så länge som möjligt och inte blir dåligt eller möglar på grund av felaktig förvaring.
Apropå datummärkning, släng inte dina livsmedel enbart för att bäst-före-datumet har passerat. Titta, lukta och smaka på maten först. Har livsmedlet förvarats på ett bra sätt går det ofta att förtära långt efter att bäst-före-datumet passerat. Salt och socker fungerar som konserveringsmedel och kan förlänga produkters färskhet.
Sist men inte minst, ta hand om dina rester. Gör en sallad eller en ratatouille på grönsaker som håller på att bli dåliga.