Kläder som håller en livstid

Idag ser experterna en vändande trend i slit-och slängkulturen som härjat ordentligt de senaste årtiondena. Men, vad är det som uppmanat till förändringen och vad innebär förändringen? Det kan du läsa mer om nedan.

Hållbara kläder

Många konsumenter prioriterar miljön i allt högre utsträckning när de ska köpa kläder till skillnad mot tidigare i historien. Det kan handla om att konsumenten prioriterar annorlunda för sin egen skull och sin egen ekonomi eller så kan det röra sig om en utvecklad medvetenhet som brett ut sig markant de senaste åren. Oavsett vilket så mår miljön bra av att vi minskar vår konsumtion, det finns det mycket forskning som visar.

Det är viktigt att ha en hållbar ekonomi också. Både för ens egen skull, men faktiskt också för miljön. Dels eftersom en hållbar ekonomi oftast är baserat på någon typ av sparande som kan vara miljömedvetet och dels för att klokare och mer genomtänkta investeringar generellt gynnar miljön.

Arbetsvillkor

Det är fem år sedan tragedin i Bangladesh, ändå återstår otroligt mycket arbete. Deras tragedi blev också på många sätt en väckarklocka för resten av världen och framför allt hela modeindustrin. Dock går utvecklingen långsamt och det kräver att fler konsumenter reagerar och tänker på vad för märken de konsumerar. Även om villkoren i just Bangladesh blivit något bättre återstår det väldigt mycket arbete innan resten av världen hakar på och innan det märks på andra fabriker runt om i Asien. De största skillnaderna hittills är fler utarbetade regler kring vad som får förekomma på arbetsplatsen och delvis regler som omfattar de anställda. Samtidigt är det långt ifrån våra svenska standardavtal med semesterersättning och andra förmåner.

Att välja kläder som är välproducerade och där hela ledet av producenter mår bra kan verka svårt och komplicerat. Det går att läsa på de flesta företags hemsidor om både deras arbete för miljön samt var deras kläder produceras någonstans. Resten är upp till oss konsumenter. Vill vi välja det billigare alternativet eller betala ett högre pris. Oavsett hur ofta du förnyar din garderob kan det vara värt att se över några alternativ.

Second hand

Det finns både fysiska butiker och appar av olika slag där du kan hitta bättre begangnade kläder. De fysiska butikerna administreras ofta av en hjälporganisation så som Röda korset eller Erikshjälpen och du skänker enkelt kläder du inte längre använder till dem. I butikerna kan du botanisera bland massor med kläder och saker. Med lite tur kan någon annans skräp bli din skatt. Det är få plagg som du inte kan hitta via second handbutiker eller appar.

Den som vill kan sälja sina gamla kläder till ett lågt pris istället, om man inte vill skänka bort dem till en organisation. Då kan det vara värt att läsa på lite om de många appar som finns för ändamålet idag. Oftast är det inte svårare än att ta en bild på plagget, skriva en kort beskrivning, sätta ett pris och sedan lägga upp artikeln. Alla sätt som får oss att bli mer medvetna konsumenter, och reflektera mer över hur och var vi handlar våra kläder, är bra. Det finns ofta andra saker att få tag på också som böcker, accessoarer av olika slag, porslin och mycket annat.

Du kan exempelvis piffa upp kläder du redan har, men som du har börjat tröttna på, med en accessoar från en second handbutik.