Klädbytardagen 14:e april

Ett vanligt sätt att förnya sin garderob på är att köpa nya kläder. Men, om du vill leva efter en mer hållbar livsstil så kan du byta de kläder du har tröttnat på med andra istället.

Naturskyddsföreningens klädbytardag

Den 14:e april varje år anordnar Naturskyddsföreningen en nationell klädbytardag. Klädbytardagen arrangeras på flera håll i landet samma dag. De kallar dagen för Sveriges största klädbytardag. 2017 genomfördes dagen på 124 stycken olika platser i landet och evenemanget fick mycket uppmärksamhet.

För att delta i Naturskyddsföreningens klädbytardag så är det första steget att leta upp var det arrangeras närmast dig, sedan tar du med dig mellan fem och tio klädesplagg som du har tröttnat på dit. Och för varje plagg får du en biljett som du sedan kan använda för att byta till dig nya plagg. Det fungerar lite olika hos de lokala arrangörerna så håll utkik efter information som de publicerar. Alla kläder som blir över skänks vidare efter dagens slut.

Det arrangeras andra möjligheter för att byta kläder andra dagar under året också. Vissa hjälporganisationer anordnar liknande aktiviteter samt andra föreningar som uppmuntrar en mer hållbar livsstil. Numera har de stora klädkedjorna också hakat på trenden och de uppmuntrar sina kunder att byta kläder med varandra, lämna in kläder på lagning och en del av dem samlar in kläder till förmån för hjälporganisationer också.

Slow fashion

I takt med att de större klädkedjorna har börjat haka på trenden med att byta och ta hand om sina kläder så har begreppet Slow fashion utvecklats. En av de många modeskaparna som ligger bakom slow fashion-trenden är Elisabeth Synnes. Hon har tålmodigt varit aktiv inom kategorin länge.

Slow fashion innebär att du väljer att laga, reparera och/eller byta dina kläder istället för att enbart köpa nytt eller slänga de plagg som blivit lite nötta. Begreppet sägs vara myntat av Kate Fletcher redan 2007 och det har förekommit mer och mer i media sedan dess. Det började som en idé om att uppmärksamma människor på att det är bättre att köpa hållbara plagg som kostar lite mer än att köpa plagg som är billiga, men som går sönder desto lättare. Begreppet innefattar som sagt ännu fler delar nu, det handlar inte bara om att köpa hållbara plagg utan också om kunskap om hur en bäst lagar sina nötta kläder, tvättråd för hur du sliter minst på plaggen, appar som underlättar olika former av byten av plagg och liknande, listan kan göras lång. Begreppet kännetecknas av att folk uppmuntras handla kvalitet istället för kvantitet, som klädindustrin länge har förespråkat.

Det handlar också om en förhoppnning om att folk ska handla mer medvetet, inte bara när det kommer till kvaliteten på klädesplaggen utan att konsumenterna ska handla hos det företag som är bäst producenter. Det kan exempelvis handla om att uppmuntra och sprida företag som är kända för att ha bra arbetsvillkor för alla inblandade i deras produktionsled, allt ifrån de som syr kläderna till cheferna för butikerna som säljer dem. Det kan också handla om hur de olika klädkedjorna hanterar det faktum att framställningen av deras produkter är mer eller mindre dåliga för miljön. Här uppmuntras också konsumenterna att tänka efter och göra smarta val för sina inköp. Således kan konsumenterna både göra smarta val för sin egen ekonomis skull, smarta val för de anställda hos klädföretagen och smarta val för miljön.