Ge kläder och textilier ett annat utseende

Oavsett om man själv har gamla plagg eller textilier, eller köper sådana kan det vara roligt att göra om dem så att de passar den egna stilen bättre. Det är faktiskt enklare än vad man kan tro och dessutom sparar man mycket pengar. En del väljer att köpa färg som används i tvättmaskinen men den kan innehålla skadliga kemikalier. Här tar vi upp ett par mer miljövänliga sätt att ändra textiliers utseende på.

Använd naturliga råvaror

Det kanske inte alla vet är att man faktiskt kan färga kläder och andra textilier helt naturligt. Om du har rödbetor, gurkmeja eller annat som du annars lägger bland ditt matavfall kan det faktiskt användas för att färga tyg. Du lägger helt enkelt det du vill färga i vatten. I de allra flesta fall får du sedan stoppa i det du vill färga med och sedan koka eller värma upp tyget tillsammans med den färgande råvaran. På sommaren kan också blommor användas för att färga tyg.

Det som kan vara bra att tänka på är att färgen med tiden kan mattas av i takt med att tiden går. Den bleks helt enkelt av tvätt och sol.

Sy om och ändra design

Om man har en symaskin eller i alla fall tillgång till nål och tråd kan man enkelt sy om och ändra design på kläder eller gardiner. Kanske har man ett par byxor som är för långa eller så har klänningen gått sönder? Gäller det ett barn som råkat göra hål på byxorna kan man sy dit en dekorativ lapp.

Skapa tryck

En väldigt klassisk sak är att skapa så kallade potatistryck. Det kan även barn vara med och göra. Man tar helt enkelt en potatis och delar den på mitten. Man skär sedan ut ett mönster i potatisen, som doppas i färg och sedan trycks mot tyget. Det gäller bara att se till så att färgen fäster på tyg.